“GURA”, ki ni gora

    “GURA”, ki ni gora

    Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete
    Kulinarika

    V zavetju Nanosa

    Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete

    »GURA«, KI NI GORA

    Bogastvo življenja naših polj, gozdov in rek postojnsko regijo postavlja na svetovni zemljevid. Čeprav se zavedamo, da je narava tista, ki nam je podarila mistične in brezčasne bisere, pa dragocenost naši kotlini daje tudi ljudsko izročilo, bogato v vsej svoji slikovitosti.

    Tokrat se na vas obračamo z idejo za izlet na goro ali na »guro«, kot pravijo domačini, ki v alpinističnem in gorniškem žargonu sploh ni gora. Planinska gora, Grmada ali Petričev hrib so imena, ki jih najdemo ne samo na Notranjskem, ampak tudi drugje po Sloveniji. Naša Planinska gora leži na vzhodnem robu Hrušice z izhodiščno točko v Planini (pri cerkvi svete Marjete) in je edina, ki ponuja vzpona vreden razgled na najlepše kraško polje – Planinsko polje. Namig? V jesenskih dneh se razgled razprostira na poplavljeno polje tisočerih otočkov.

    Sprehod na goro poteka po kolovozu čez travnike in gozd ter po idilični panoramski kamniti cesti s številnimi romarskimi znamenji. Zahodno od cerkve pelje cesta na vrh gore, ki ga označuje kamnita miza. Ime Planinska gora označuje sedlo med dvema vrhovoma, in sicer Grmado in Petričevim hribom. Pohod na goro traja približno 1 uro. Na vrh pa peljejo tudi druge poti, ki jih najdete tukaj.

    »Gora že vrsto let buri človeško domišljijo s številnimi zgodbami in z legendami, ki se vežejo nanjo,« opisuje Andreja Penko, avtorica knjige Naše korenine. Ob poti stoji cerkev Matere Božje, o kateri je pisal že Janez V. Valvasor. Trenutna naj bi bila že sedma na istem mestu. Najstarejša stavba na gori pa naj bi bila okrogla kapelica, ki je danes južno od cerkve. Čez Planinsko goro poteka tudi del utrdbenega sistema Alpski zid, ki so ga Italijani zgradili po 1. svetovni vojni za zavarovanje novonastale rapalske meje. Na Planinski gori so iz tega časa ohranjeni številni bunkerji in kaverne.

    Nekaj časa je tu potekala priljubljena romarska pot, vendar so Italijani v bližini cerkve zgradili močne utrdbe in prekinili romanja. Je pa to tudi kraj, kjer se prepredajo številne legende, pravljice in izročila. Domačini govorijo o beli prikazni s Planinske gore, ki napoveduje prihodnost, pa o različnih vilah, vedomcih, coprnicah in treh kamnih, ob katerih naj bi nekoč častili neznanega boga.

    Planinska gora je tudi izhodišče za polet z jadralnim padalom, spust z gorskim kolesom in podobno.

    Kdaj se boste pa vi odpravili »na guro«?
    Pošljite nam fotografije na ticgalerija@zavod-znanje.si ali FB in IG profil Visit Postojna.

    PredlogiOops…. ni zadetkov