Ob meandrih Nanoščice

    Ob meandrih Nanoščice

    Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izletePlaninsko polje
    Kolesarstvo

    Od polja do jame

    Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete

    OB MEANDRIH NANOŠČICE

    Izpod Nanoških vrhov v več izvirih na svet priteka reka Nanoščica. Počasi in mirno teče po Pivški kotlini, ustvarja povirne krake in slikovite meandre, ob katerih se razprostirajo močvirnati travniki, trstišča, grmišča ter ostanki nižinskega poplavnega gozda. Vse to predstavlja naravni habitat ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam.

    Na Nanoščici je nekoč delovalo več mlinov, katerih ostanki so vidni še danes. Vzhodno od naselja Landol je bil Cenetov mlin. Na močvirnati ravnici je zelo lično urejen park, kamor se v poletnih dneh prihaja hladit vaška mladina. Park je sicer v zasebni lasti, vendar lastnik ob primernem vedenju in spoštovanju narave obiskovalcem omogoča njegov ogled. Prostor je primeren za piknike ob spomladanskih lokvanjih ali jesensko skakanje po odpadlih listih.

    Avto parkirate v centru vasi Hrašče (lahko poleg igrišča) in pot začnete 500 m naprej od cerkve sv. Ane. Od tam nadaljujete proti osamelcu bukovo-jelovega gozda na Pugledu, kjer se skozi gozd odpravite proti cilju.

    Na poti prečkate tudi območje Nature 2000, ki je življenjsko okolje mnogih živalskih vrst, med njimi je najbolj znan ptič kosec. Ob sončnih spomladanskih dneh vas bo spremljalo njegovo petje, ob jesenskih dneh pa barvna paleta listnatih mogotcev.

    V parku so urejene klopi in mize. Če se odpravite tja s svojo boljšo polovico, lahko na mostu »šmentane ljubezni« zaklenete in obljubite večno zvestobo drug drugemu.

    Čeprav se jesenski dnevi krajšajo v dolge zimske večere, lahko pustolovščino še vedno »potegnete« do bližnjega Landola. Čez travniška močvirja in pašnike pridete do središča Landola, kjer je nekoč potekala furmanska pot, danes pa nas na te čase spominja le še stara mitnica. V furmanskih časih so prevozniki morali plačevati mitnino (dajatev) za uporabo cest in prečkanje mostov ter brodarje. Najstarejši mitnici ob Jamborni cesti sta že od začetka 14. stoletja delovali v Planini in Landolu. Po ljudskem izročilu so furmani v Landolu plačevali mitnino vse do konca 18. stoletja.

    Na koncu izleta vas čaka le še sprehod nazaj do avtomobila, spomini in nova znanja pa ostanejo za vedno. Celoten zemljevid poti najdete tukaj

    PredlogiOops…. ni zadetkov