Po zmajevi poti

    Po zmajevi poti

    Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete
    Pohodništvo

    V zavetju Nanosa

    Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete

    Za vas smo pripravili še eno idejo za popoldansko sprehajalno pot, a tokrat nekoliko daljšo kot običajno. Razgibana sprehajalna Zmajeva krožna pot pelje skozi postojnske vasice, gozdne travnike in mimo številnih zanimivosti. Kar precej časa se lahko sprehajamo po njej, zato je treba začeti dovolj zgodaj, da nas ne ujame tema.

    Čeprav je to krožna pot, smo predvideli dve glavni izhodiščni točki, in sicer prvo pri skulpturi zmaja in pastirčka Jakoba v vasici Šmihel pod Nanosom (po kateri se sprehajalna pot tudi imenuje) in drugo pri Predjamskem gradu. Trenutno ob poti še ni označb, informativne table so načrtovane in bodo postavljene v prihodnje. Predlagamo, da sledite zemljevidu poti, ki ga najdete tukaj

    Od skulpture hrabrega pastirčka Jakoba, ki je rešil Postojnčane pred strašnim zmajem iz Postojnske jame, pot nadaljujete po glavni vaški cesti. Na blagem vzponu, ko že vidite cerkev sv. Mihaela, je na levi strani ceste staro vaško korito za napajanje živine, na desni pa počivališče s pitno vodo.

    Zavijete na utrjen kolovoz, mimo pašnikov v objem gozda, vse dokler ne zagledate v pečino ujetega največjega jamskega gradu na svetu – Predjamskega gradu. Sprehodite se do gradu in stare lipe, pod katero, kot pravi legenda, počiva roparski vitez Erazem Predjamski. Pa res »počiva«? Legenda pravi tudi, da se njegov duh sprehaja po gradu in nadzoruje dogajanje.

    Stara mitnica v Landolu

    Pot nadaljujte proti vasi Landol, mimo stare mitnice, kjer so furmani plačevali cestnino in kjer še danes stoji stara vaška vaga, ki so jo domačini uporabljali za tehtanje kmetijskih pridelkov in živine. Včasih so bile za življenje ljudi veliko pomembnejše, kot so danes, saj je bil prihodek za preživetje odvisen od pravilnega tehtanja pridelkov in živine. Vaška vaga je danes postala del kulturne dediščine, ki jo je treba ohraniti za zanamce. Sprehod zaključite po glavni cesti proti Šmihelu do izhodišča pri skulpturi pastirčka Jakoba.

    Dolžina poti je 7,2 km, za kar boste potrebovali približno 1 uro in 30 minut. Če se po poti odpravite s kolesom, predlagamo, da ste predvsem pozorni na gozdna predela poti med Šmihelom in Predjamo ter med Predjamo in Landolom. Pot je tam zaradi dežja pogosto precej težko prevozna. Te, že tako barvno in vremensko pestre dni, si vzemimo nekaj časa zase, ki (in ker) nam pripada.

    PredlogiOops…. ni zadetkov