V zavetju Nanosa

  V zavetju Nanosa

  Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izleteNotranjski muzej Postojna
  Sprehajalne poti

  Okrog Postojne

  Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete

  Vabimo vas na tridnevni izlet v osrčje narave Nanosa in Predjamskega gradu.

  Prvi dan se pripeljete na Ekoturizem Hudičevec. Zveni zlovešče, kajne?  V resnici je zelo hudomušno. Posest je bila nekoč last tržaškega barona, ki je imel oskrbnico, ki se ni bala nikogar, niti samega hudiča. Nekoč je hudo zbolela in tamkajšnji duhovnik se je oblekel v hudiča, misleč, da se ga bo ustrašila. Temperamentna ženska pa je pograbila puško in ga ustrelila. Odtlej pravijo kmetiji ob vznožju Nanosa »Hudičevec«.

  Danes je kmetija v lasti družine Simčič in je ena izmed najbolj gostoljubnih domačij v Sloveniji. Kulinarika kmetije temelji na jedeh iz mesa, vzrejenega na ekološki način na lastni kmetiji. Pravi raj za ljubitelje različnih sezonskih jedi, juh, štrukljev, kruha iz krušne peči in domačih sladic. Poleg vsakodnevnih kmečkih opravil si lahko gostje ogledajo zbirko starega orodja in številne domače živali, kot so konji, osli, koze, krave in ovce, za katere skrbijo njihovi ovčarski psi. Gostitelji so  tudi poskrbeli za udobne prenočitve in uživanje v savni, fitnesu ter na igralnih površinah (nogometno, odbojkarsko, košarkarsko, balinarsko igrišče …). Poskrbljeno pa je tudi za najmlajše skozi različna plezala, igrala in neskončne zelene površin za tek in igro. Okolica je prepredena z gozdnimi potmi, po katerih se lahko podate na sprehod ali pa si izposodite kolesa.

  Kmetija je resnično polna zanimivosti, predvsem za otroke, saj so spoznali številne živali in skrb zanje. Gostitelji so nam za večerjo postregli domače specialitete: jagenjčka in žrebičkovo meso na žaru z zelenjavnimi prilogami z lastnega vrta.  Večerni sprehod v objemu planote Nanos je nekaj posebnega. Naslednji dan po zajtrku (odličen domač kruh iz krušne peči, domače marmelade in sokovi, sir, jajčka …) se lahko odpravite proti znameniti planoti Nanos. S kmetije greste lahko kar peš do parkirišča, kjer je tudi izhodišče za vzpon na Nanos. Makadamska pot z označbami se sprva vzpne po travnatem pobočju, nato pa gre v gozd, kjer vas po nekaj minutah pripelje na razpotje poti.

  Nadaljujete po položni poti, lahko pa zavijete na strmo pot – izberite tisto, ki vam boslj ustreza gled ena vašo fizično kondicijo. Do vrha boste potrebovali 2h 20min po položni in 1h 45min po strmi poti, oziroma vse je odvisno od hitrosti vašega koraka. V zavetju tik pod Plešo se ustavite v  Vojkovi koči, kjer si privoščite kosilo in domače dobrote, kot so  ješprenj, štrudelj in palačinkami ter ne pozabite nazdraviti z vinom iz ekološke pridelave. V kolikor bodo z vami štirinožni prijatelji, bodo s strani prijaznih oskrbnikov koče deležni lepe pozornosti, posodic s svežo vodo in nekaj priboljškov.   Ko ste ravno že na Nanosu se lahko odpravite še do anten, kjer boste uživali v razgledu na Postojnsko kotlino, Javornike in celo del Vipavske doline. Na samem vrhu vas bo skoraj zagotovo pozdravila zelo pogosta obiskovalka Nanosa, burja.

  Predjamski grad
  Na poti si lahko ogledate Predjamski grad.

  Po premoru se odpravite proti Suhemu vrhu, skozi Strane, Šmihel pod Nanosom in do Predjame (2h 40min). V Predjami si lahko ogledate znameniti Predjamski grad in prisluhnete legendi o roparskem vitezu Erazmu. Če ste že v Predjami vam zagotovo priporočamo ogled slikovite Jame pod gradom, ki je druga najdaljša slovenska jama, ki se razteza v kar štirih nadstropjih. Vodnik vam bo verjetno povedal, da so slovenski jamarji pred kratkim prišli do več novih odkritij v jami, a da je kljub temu v jami še veliko dodatnih neodkritih prostorov.  Jama ni električno razsvetljena, baterijske svetilke pa vse obiskovalci prejmejo pred vstopom. Za ogled turističnega odseka so potrebna le udobna oblačila in obutev. Če je vreme suho, se lahko sprehodite tudi do ponikalnice Lokve, ki je izoblikovala podzemno jamo. Predjama je posebna vasica, pa ne le zaradi 800 let starega gradu sredi 123 metrov visoke stene, pač pa zaradi izredno prijaznih in gostoljubnih domačinov. Predlagamo vam, da se osvežite in okrepčate v domači gostilnici Predjamka ali v domači gostilni Požar, s čudovitim pogledom na grad.  

  Med potjo proti Postojni se lahko ustavite tudi pri kozolcu toplar,  dragocenem spomeniku ljudskega stavbarstva na Slovenskem. Po predhodnem dogovoru se lahko dogovorite za voden ogled kozolca in etnografske zbirke. V zbirki so predstavljeni eksponati in predmeti, ki so jih ljudje včasih uporabljali pri poljedelstvu, gozdarstvu, lovu in kovaštvu.

  Po ogledu nadaljujete pot v Postojno, kjer se na priporočilo domačinov vsekakor ustavite v kavarni Siesta kjer boste poznali še eno – tokrat v sladki različici – lokalno legendo o pastirčku Jakobu in zmaju iz Postojnske jame. Znamenita Jakobova torta je poklon pogumnemu pastirčku, ki je rešil domačine pred strašnim zmajem. Izbirate lahko med številnimi domačimi sladicami, tudi veganskimi.   

  Zvečer boste polni novih doživetij popadali v postelje, zato priporočamo, da si naslednji dan privoščite uživanje na sami kmetiji. V kolikor ne poskusite, ne boste nikoli vedeli kako sproščujoča in ob enem poživljajoča je lahko bosa hoja in ležanje na travi! Na Ekoturizmu Hudičevec si lahko ogledate domačo zbirko starega orodja, pobliže spoznate živali na kmetiji, uživate na igriščih in se pred odhodom domov posladkate z domačimi štruklji, okrepčate z narezkom in domačim kruhom iz krušne peči.

  PredlogiOops…. ni zadetkov