Kaj je Zeleni kras?

Zeleni kras je območje, naša mala destinacija med Alpami in Sredozemljem. Je kras v smislu geološkega izraza, ki opisuje starodavna kamnita območja, kjer je voda skozi milijone let erodirala in si ustvarila pot skozi kamnine. Na svoji poti pa je ustvarjala naravna kraška čudesa, kot so jame, ponori, podzemne reke, vrtače in udori ter presihajoča jezera.

Zeleni kras

Naš kras pa ima še to posebnost, da je zelen in le kako ne bi bil, če več kot polovica celotne destinacije Zeleni kras prekriva gozd. Ime neposredno poudarja ključno značilnost pokrajine – zeleni kraški svet. Gre torej za kras, ki je zelen, gozdnat in zato edinstven v Sloveniji. Prav zato je beseda »kras« izpisana z malo začetnico, saj ne gre za Kras kot pokrajino, temveč za kraške značilnosti območja. Ime torej najbolj ustrezno opisuje naravne in kulturne značilnosti ter prednosti regije, obenem pa izraža razvojni koncept regije, ki sledi načelom trajnostnega razvoja.

Zeleni kras je tudi blagovna znamka, pod katero se promovira tudi Postojna.

Zeleni kras je znamka območja primorsko-notranjske regije ter je plod sodelovanja občin Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška Dolina, Pivka in Postojna. Znamka se lahko uporablja za promocijo občin in geografskega območja ter za promocijo oz. trženje blaga in storitev, nastalih na geografskem območju znamke. Vsebinsko znamka izkazuje usmerjenost v trajnostni razvoj, ohranjanje zdravega okolja, spoštovanje tradicije ter spodbujanje znanja in sodelovanja.

PredlogiOops…. ni zadetkov