Izhodiščna točka

Kamp Mirjam Razdrto

Dolžina

27 km

Označbe

Sledite številki 4 na usmerjevalnih tablah.

Kumulativna višinska razlika

700 m

Podlaga

asfalt, makadam, kolovoz

Potek poti

Razdrto-Malo in Veliko Ubeljsko-Strane-Bukovje-Predjama-Landol-Šmihel pod Nanosom-Brezje pod Nanosom-Malo in Veliko Ubeljsko-Razdrto

Erazmova kolesarska pot, ki se začne v Razdrtem ter se po asfaltu nadaljuje do Velikega in Malega Ubeljskega, vodi skozi Strane, najvišje ležečo vas v postojnski občini. Tu se bohoti najdebelejša ter po ljudskem izročilu tudi najstarejša slovenska tisa, pred njo pa naj bi pridigala celo sveti Ciril in Metod. 

Iz Stran vas kolesarska pot po makadamski cesti popelje skozi gozdove vznožja Nanosa do Bukovja ter do slovite Predjame, domačega kraja srednjeveškega roparskega viteza Erazma. Tam se lahko ustavite v gostilni Predjamka, kjer se lahko okrepčate in si ob pogledu na Erazmov čudoviti dom, Predjamski grad, naberete novih moči za preostanek poti. 

V Landolu si lahko nato ogledate najpomembnejšo mitnico in vago, pot pa se nato nadaljuje proti Šmihelu pod Nanosom, kjer se srečate s skulpturo pastirčka Jakoba ter cerkvijo sv. Jurija. Kolesarjenje se po makadamski poti med travniki in pašniki nadaljuje do Brezij pod Nanosom ter skozi Malo in Veliko Ubeljsko zopet sklene pot do Razdrtega. 

PredlogiOops…. ni zadetkov