Izhodiščna točka

TIC Galerija

Dolžina

58 km

Označbe

Pot v naravi ni označena. Priporočamo uporabo zemljevida in GPX koordinat.

Kumulativna višinska razlika

1000 m

Podlaga

asfalt in makadam

Potek poti

Postojna-Pivka jama-Studeno-Belsko-Bukovje-Strane-Malo Ubeljsko-Veliko Ubeljsko-Razdrto-Slavina-Koče-Prestranek-Rakitnik-Stara vas-Postojna

Kolesarska pot iz Postojne pelje v gozdove planote Nanosa in se pred Suhim vrhom spusti nazaj v dolino do furmanskega naselja Razdrto in Ekoturizma Hudičevec.

V vasi Strane si lahko ogledate najdebelejšo ter po ljudskem izročilu tudi najstarejšo slovensko tiso, pred katero naj bi pridigala celo sveti Ciril in Metod. Pot vasi vodi do naselja Razdrto, kjer si lahko privoščite sprostitev v bazenu ali savni Penzionu Mirjam, medtem ko vas na Ekoturizmu Hudičevec pričakajo z odličnimi domačimi jedmi.

Pot vas pelje preko kamnoloma v Lažah in Slavine, kjer je bila v starih časih glavna župnija, danes pa se v mogočni cerkvi sv. Marije nahaja oltar prenesen iz Sv. Trojice.

Na gradu Prestranek se lahko ustavite na ježi in okrepčilu ali le opazujete dreserje konj na delu. Za bolj vzdržljive je možen vzpon do Suhega vrha (najvišji vrh Nanosa 1.313 m), od koder se odpira čudovit razgled na Postojnsko in Pivško kotlino.

PredlogiOops…. ni zadetkov