Izhodiščna točka

Železniška postaja Pivka

Dolžina

110 km

Označbe

Pot je označena z usmerjevalnimi tablami, nalepkami ali napisi VKP.

Potek poti

Železniška postaja Pivka - Šilentabor -Javorniki-Cerkniško jezero-Bloke-Slivnica-proti Cerknici-Rakov Škocjan-Kalič-Postojna-letališče Rakitnik-Petelinje-Pivka

Velika Krpanova pot je 110 km dolga, s prepoznavnimi tablami označena krožna pohodniška ali kolesarska pot, ki poteka po poteh, po katerih je hodil Martin Krpan, legendarni literarni junak v povesti pisatelja Frana Levstika. 

Popotniki na njej spoznajo kraje, pomembne zaradi dogajanj v daljni in bližnji zgodovini, številne cerkvene kulturne spomenike z bogato opremo, grajske ruševine in ohranjene dvorce.  Od blizu pa si lahko ogledajo vrsto kraških znamenitosti: izvire in ponikalnice, presihajoče jezero, jame in udornice ter značilne ekosisteme. Rekreativni pohodniki lahko pot prehodijo v treh dneh, mogoče pa jo je prehoditi tudi v več krajših etapah. Trasa poti poteka tako, da je primerna tudi za kolesarje in jezdece, v večini pa je prevozna tudi z drugimi prevoznimi sredstvi.

Pot je v osnovi pohodniška in v naravi tudi tako označena. Z izjemo štirih krajših obvozov je primerna tudi za kolesarjenje. Pohodnikom in kolesarjem je v pomoč zemljevid Velike Krpanove poti, na katerem sta označeni obe poti, pohodna in kolesarska, QR koda za dostop do GPS sledi ter dva predloga podaljšanja poti. 

Predlagamo, da pot začnete v Pivki, od koder vodi po dolini Pivke, preko Javorniških gozdov in skozi Loško dolino na Bloško planoto. Nato nadaljuje ob Slivnici in Cerkniškem jezeru do Rakovega Škocjana. Sledi še vzpon čez Kalič do Postojne in vrnitev po dolini do Pivke.

PredlogiOops…. ni zadetkov