Izhodiščna točka

Skulptura zmaja in pastirčka Jakoba / Predjamski grad

Dolžina

7,2 km

Označbe

Pot ni označena.

Potek poti

Šmihel pod Nanosom - Predjama - Landol - Šmihel pod Nanosom

Razgibana sprehajalna krožna pot pelje skozi čudovite vasice, gozdne travnike in mimo številnih zanimivosti. Pot lahko pričnete pri Predjamskem gradu ali pri skulpturi zmaja in pastirčka Jakoba v vasici Šmihel pod Nanosom.

Od skulpture hrabrega pastirčka Jakoba, ki je rešil Postojnčane pred strašnim zmajem iz Postojnske jame, nadaljujte pot po glavni vaški cesti. Na blagem vzponu, ko že vidite cerkev sv. Mihaela, je na levi strani ceste staro vaško korito za napajanje živine, na desni pa počivališče s pitno vodo. 

Zavijte na utrjen kolovoz, mimo pašnikov v objem gozda, vse dokler ne zagledate v pečino ujet največji jamski grad na svetu – Predjamski grad. Sprehodite se do gradu in stare lipe, pod katero, kot pravi legenda, počiva roparski vitez Erazem Predjamski

Pot nadaljujte proti vasi Landol, mimo stare mitnice, kjer so furmani plačevali cestnino in kjer še danes stoji stara vaška vaga, ki so jo domačini uporabljali za tehtanje kmetijskih pridelkov in živine, ter do izhodišča pri skulpturi pastirčka Jakoba. 

PredlogiOops…. ni zadetkov