Izhodiščna točka

Majlont (staro mestno jedro Postojne)

Dolžina

400m

Označbe

Pot je označena.

Sovič je 677 metrov z gozdom porasel mestni grič tako rekoč sredi Postojne, tik nad najstarejšim delom Postojne, ki se imenuje Majlont. Njegova dominantna lega nad mestom nudi številne zaokrožene poglede.

Na vrhu Soviča stojijo ruševine gradu Postojna (Adelsberg), imenovanega tudi Stari grad, vojaški rovi ter čudovita razgledna točka, s katere se vam odpira čudovit pogled na mesto, na ravnico reke Pivke, v daljavi se rišejo obrisi Nanoščice, panoramo pa zaključijo vrhovi Nanosa, Suhega vrha, Debelega vrha in Hrušice. Na poti proti vrhu si lahko oddahnete na dveh razglednih ploščadih.

Zgodovinska pot obiskovalca popelje na odkrivanje pestre preteklosti na Soviču. Posamezne ostaline nam na sprehodu pripovedujejo skrivnosti iz zgodovine mesta Postojna, saj tukaj najdemo sledi prazgodovinske naselbine, mogočnega srednjeveškega gradu Postojna, grajske kapele sv. Uršule in grajske pristave. Ob poti na pobočjih hriba vidimo ostanke sistema obrambnih jarkov in vojaškega bunkerja iz 20. stoletja.

NASVET
Zgodovinska pot na Soviču je dolga 400m. Ker se poti prepletata lahko Zgodovinsko in Naravoslovno pot prehodimo skupaj kot krožno pot okoli Soviča v skupni dolžini 2,2 km.

PredlogiOops…. ni zadetkov