Grad Hošperk (Haasberg)

Kontaktni podatki

Društvo Škratovka Haasberg
Planina 184, 6232 Planina

+386 (0)41 941 548
skratovka.haasberg@gmail.com

Ruševine nekdanjega baročnega dvorca se dvigajo nad sotesko reke Unice na južnem delu Planinskega polja.

Grad Hošperk (Haasberg) so v začetku 17. stoletja zgradili knezi Eggenbergi, ob vznožju starega srednjeveškega gradu, ki ga je zrušil potres. Dvorec je v tistem času veljal za najmogočnejši baročni dvorec na Slovenskem. Slovel je po bogati notranji opremi ter čudovitem parku, ki je danes žal ohranjen le deloma.

Zadnji lastnik dvorca je bila rodbina Windischgrätz, ki ga je kupila leta 1846. Med drugo svetovno vojno so se plemiči izselili v Italijo, grad pa je najprej naselila italijanska, nato nemška vojska, leta 1944 pa so ga požgali. Popolnoma uničena je bila dragocena notranja oprema, arhiv rodbine in družinska grobnica zadnjih lastnikov dvorca rodbine Windischgrätz. Ruševine gradu Hošperk (Haasberg) si lahko ogledate brezplačno.

Grajska štala

Čez cesto, v neposredni bližini gradu, si lahko ogledate še staro Grajsko štalo ter z zidovi obdano magično travnato dvorišče s prireditvenim prostorom, v katerem je tudi manjša etnološka zbirka z različnimi predmeti, ki so bili najdeni na tej lokaciji.

V bližini gradu Hošperk (Haasberg), kjer koprenaste meglice ustvarjajo nepozabne jutranje in večerne podobe Planinskega polja, leži majhen kotiček narave, ki se ga je zaradi svoje čudovite raznolikosti prijelo ime »Škratova deželica«. Ob obilnejšem deževju tu oživijo številni skoraj neopazni izviri, razsejani po pobočju, in skupaj z vodo iz Cerkniškega jezera, ki privre iz jame Škratovka, napolnijo strugo hudourniškega potoka, ki si med bujnim rastjem poišče pot do izliva v reko Unico.

Delček narave okoli majhne hišice, v kateri se je grajska gospoda učila gospodinjskih in kmečkih opravil, si nadene najlepšo preobleko pozimi. Zamrznjeni vodni izviri ustvarijo mistične podobe po vsej brežini vse do prostora, kjer so v starih časih pripravljali ledene plošče in jih shranjevali v bližnji ledenici. Pod starim kamnitim mostom, utrujenim še od ropota kočij in konjskih vpreg, teče reka Unica, ob kateri svoj mir najdejo ljubitelji ribolova in narave. V zavetrju dreves si lahko ob zvokih gozda vzamemo čas za sprehod, rekreacijo ali kratek oddih.

Spokojnost domuje tudi znotraj obzidja Grajske štale, ki jo poleg ostalega dela »Škratove deželice« prostovoljno neguje društvo Škratovka v želji, da naravi vrne vsaj nekaj podobe, ki nas nagovarja z obledelih razglednic in še živi v pričevanjih starejših ljudi, katerih predniki so imeli srečo dotakniti se tistega časa.

Grajska štala. Foto: Ivan Majc
Grajska štala pri gradu Haasberg (Hošperk)
Grajska štala
Grajska štala
Grajska štala
PredlogiOops…. ni zadetkov