Planinsko polje

Ali ste vedeli?

…da lahko najdete na enem samem kraškem polju več vrst metuljev kot v celotni Veliki Britaniji? 

Na Planinskem polju najdemo  namreč kar 78 različnih vrst metuljev. Med njimi so tudi ogroženi strašničin modrin, petelinček in grintavčev pisanček.

Planinsko polje velja za klasičen primer kraškega polja in je zadnje tovrstno v porečju Ljubljanice. Po njem si utira pot reka Unica, ki izvira v Planinski jami.  Če ga obiščete po obilnejšem deževju boste priča čudovitemu prizoru poplavljenega polja, ko se le to spremeni v jezero.

Spada med širša zavarovana območja in je v območju Natura 2000 zabeleženo kot evropsko pomemben in edinstven življenjski prostor številnih rastlinskih in živalskih vrst.

Travniki Planinskega polja nudijo domovanje številnim travniškim vrstam ptic, med njimi koscu, ki je ogrožen v svetovnem merilu. Poleg tega je Planinsko polje edino rastišče travniške morske čebulice v Sloveniji.

Polje predstavlja pravi kraj za tiste, ki si želite gibanja na prostem, pa naj bo to zgolj sprehod ali pa bolj športno udejstvovanje. Nudi raznolike možnosti za preživljanje prostega časa in je hkrati edinstveno tudi v naravoslovnem ter geografskem pogledu.

Unica je zaradi polja, po katerem teče, zelo primerna in priljubljena destinacija za ribolov, poleti se lahko v njej osvežite, v času poplav pa po njej zapeljete tudi s čolnom ali supom.

Planinsko polje ponuja mimoidočim številne možnosti za sprehode, tek, kolesarjenje, jahanje, ter drsanje v zimskem času.

PredlogiOops…. ni zadetkov