Roza hiša na Tržaški cesti 34

Obnovljena domačija bledo roza barve je poklon notranjski arhitekturi in starim tehnikam gradnje, ki so navdahnile vrsto rešitev, uporabljenih pri obnovi.

Pri delih je bil upoštevan prvotni videz hiše, vključno z barvo fasade. Roza hiša, z njo pa tudi Postojna, se je po zaslugi avstrijskega modernističnega pisatelja Roberta Musila nehote vpisala na evropski literarni zemljevid. Musil je bil namreč nastanjen prav v njej, ko je leta 1917 kot častnik opravljal pisarniška dela v poveljstvu 5. armade generala Borojevića, torej le streljaj od Grand Hotela Adelsbergerhof. V roza hiši – stanovanje si je delil še z dvema učiteljicama iz Postojne – je napisal kratko zgodbo Slovenski vaški pogreb (Slowenisches Dorfbegräbnis), v kateri mojstrsko skicira pogreb Josipine Vičič, vdove nekdanjega župana. Pogreb, ki ga je opazoval z okna nad dvoriščem, se je vil od domače hiše na vogalu, kjer je danes bar, do mestnega pokopališča.

Če vam zelo dejavna lastnika hiše uspe ujeti na dvorišču, ju prosite, da vam razkažeta hišo.

NASVET
podoživite Musilovo zgodbo na sprehodu od dvorišča roza hiše mimo rumene hiše na vogalu vse do mestnega pokopališča nekaj sto metrov naprej, vzporedno s Tržaško cesto. Grob Josipine Vičič je takoj na desni strani od pokopališčnega vhoda.

Robert Musil (1880–1942), avstrijski pisatelj in gledališki kritik, rojen v Celovcu, je bil med prvo svetovno vojno kot rezervni oficir tudi na slovenskih tleh. V času druge svetovne vojne je po nacistični okupaciji Avstrije zbežal v Švico, kjer je tudi umrl. Musil je bil izšolan tehnično in humanistično, vendar pa je zaslovel kot modernistični pisatelj, ki ga postavljamo ob bok velikanom, kot so Franz Kafka, James Joyce in Marcel Proust.

PredlogiOops…. ni zadetkov