KAKO DO POSTOJNE?

Z AVTOM
Postojna je z avtoceste prek izvoza Postojna (41) dostopna na več načinov: iz smeri Ljubljana–Koper (A1), iz smeri Sežana–Italija (E61 se priključi A1 na Gabrku), iz smeri Nova Gorica–Italija po hitri cesti (do cestninske postaje Nanos po H4, nato po avtocesti A1 v smeri Ljubljane). Po regionalni cesti: iz smeri Ljubljane (R2-409), iz smeri Nove Gorice (najprej R2-444, nato na R2-409), iz smeri Sežane (najprej R2-445, nadaljujemo na R2-409), iz smeri Kopra (R2-409) in iz smeri Ilirske Bistrice po glavni cesti (G1-6).
Prometne informacije

Z VLAKOM
V Postojno je mogoče priti tudi z vlakom.
Železniška postaja Postojna je od centra mesta oddaljena približno 1 km. Prihod z vlakom je mogoč iz smeri Ljubljane (in Avstrije), Ilirske Bistrice (in Hrvaške), Divače, Kopra in Sežane (in Italije). 
Več na: www.potniski.sz.si

Z AVTOBUSOM
V Postojno se da priti tudi z avtobusom. Glavna avtobusna postaja stoji blizu centra mesta. Prek avtobusnih povezav je mogoč dostop do Postojne iz večjih slovenskih mest in sosednjih občin. Nekaj linijskih povezav je tudi znotraj občine. 
Več na: www.ap-ljubljana.si

Z  LETALOM
Ne glede na to, da šteje Občine Postojna le dobrih 16.000 prebivalcem, imamo svoje letališče. Letališče Postojna (domačini mu pravimo letališče Rakitnik) je od Postojne oddaljeno 3 km. Namenjeno je športnim in turističnim letalom skupne mase do 5.700 kg. Na letališču lahko pristanejo letala iz držav članic Evropske unije, vendar je nujen predhodni pristanek na mednarodnem letališču (Ljubljana, Maribor ali Portorož), potem pa lahko z najavo in dovoljenjem pristanejo v Postojni (Rakitniku).
Več na: www.aeroklub-postojna.si

 

AVTOBUSNI PREVOZ (SHUTTLE) DO POSTOJNSKE JAME IN PREDJAMSKEGA GRADU
Občina Postojna z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti, večje povezanosti in dostopnosti do turističnih znamenitosti v občini, uvaja tri linije avtobusnih (shuttle) prevozov.

Modra proga v času viška turistične sezone (8.7. -3.9.) povezuje Postojnsko jamo in Predjamo. Shuttle bus na relaciji Postojnska jama – Predjamski grad vozi med 110:00 in 19:00. Odhodi so na 15 do 30 minut. 

Rdeča proga, ki povezuje Predjamo in Planino, vzpostavljena pa je v času poletne turistične sezone, med 1.7. in 31.8., vozi na relaciji Planina – ŽP Postojna – Postojnska jama – Predjama. Potnike pobira tudi pri turističnih ponudnikih in sicer po predhodni najavi en dan prej do 16. ure na e-naslov: edo.tours@studioproteus.si.

Zelena proga, med železniško postajo Postojna in Predjamo, bo aktualna do 30. aprila 2024 in sicer v času povečanega turističnega obiska, v času počitnic in praznikov. Nova avtobusna (shuttle) povezava, ki je potnikom na voljo brezplačno, je vzpostavljena v okviru projekta Predjama sustainable, njen glavni namen pa je zmanjšati število motoriziranega prometa, ki sicer ob teh počitniških obdobjih proti priljubljeni destinaciji Predjama, močno naraste.

SHUTTLE BUS – VOZNI RED


CESTNINE

Za vožnjo po vseh slovenskih avtocestah in nekaterih hitrih cestah morate za motorna kolesa, osebna in kombinirana vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone imeti elektronsko vinjeto. Nakup e-vinjete je mogoč na spletu ali na fizičnih prodajnih mestih, kot so bencinske črpalke, na pošti in na nekaterih kioskih. Izbirate lahko med tedensko, polletno ali letno e-vinjeto.

 

POLNILNICE ZA ELEKTRIČNE AVTOMOBILE

V Postojni imamo trenutno dve polnilni postaji, vsaka od njih ponuja dve polnilni mesti. 

Na posamezni polnilnici je en priključek TYPE 2, ki omogoča hitro polnjenje (do 44 kW), in en šuko priključek, ki je namenjen počasnejšemu polnjenju, v veliki večini pa ga uporabljajo vozila, ki niso tovarniška, ampak so naknadno predelana na električni pogon.

Polnilne postaje za električne avtomobile:

  • Parkirišče pri Centru trajnostne mobilnosti (Tržaška cesta 59a, 6230 Postojna): ena postaja z dvema polnilnima mestoma
  • Parkirišče pri Pošti Postojna (Ulica 1. maja 2a, 6230 Postojna): brezplačno; dve postaji s štirimi polnilnimi mesti

 

TAKSI

V Postojni lahko najamete tudi taksi:

Prevozi Matjaž Vrčon s.p.
+386 (0)41 959 037
vrcon@gmail.com

Taxi Postojna
Darij Marušič s.p.
+386 (0)31 777 974
+386 (0)31 413 254

PredlogiOops…. ni zadetkov