Okrog Postojne

Okrog Postojne

Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izletePlaninsko polje
Kolesarstvo

Od polja do jame

Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete

Na toplo poletno jutro lahko najprej obiščete Notranjski muzej, ki se lahko pohvali z bogato kulturnozgodovinsko dediščino edinstvenega kraškega območja, na katerem smo. Občudovanja vredna je raznolika zbirka okostij jamskega medveda in drugih ledenodobnih živali, navdušuje pa tudi ogled jamskih živali pod mikroskopom. Stalna razstava Muzeja krasa, ki je najbolj celovita razstava o krasu v Evropi, vas bo popeljala po časovnem traku razvoja kraških pojavov vse od ledene dobe do današnjih dni. V Notranjskem muzeju je na ogled tudi pravi srednjeveški zaklad iz Predjamskega gradu. Na voljo so tudi vodeni ogledi, posebej za mlajše vedoželjne obiskovalce pa muzej ponuja tudi pedagoške programe in delavnice, na katerih lahko otroci odkrivajo čudoviti svet krasa.

Po ogledu muzeja lahko nadaljujete po cesti proti Predjami in po petih minutah vožnje zavijete desno do kampa Pivka Jama, ki se skriva v osrčju neokrnjene narave, umaknjene od mestnega vrveža. 

Na označenih mestih lahko tudi parkirate svoje jeklene konjičke in prenočite ali pa se odločite za prenočitev v lesenih bungalovih ali v postavljenem šotoru. V poletnih mesecih kamp ponuja tudi zunanji bazen, ki služi kot odlična ohladitev v vročih poletnih dneh. Za razvajanje brbončic v kampu v poletnih mesecih deluje tudi restavracija, kjer se ponašajo z odlično domačo kuhinjo in specialitetami iz divjačine. 

Če se boste odločili za kratek sprehod po kosilu, sta v bližini dve kraški jami – Pivka jama in Črna jama. Ogled jam je sicer možen le po predhodnem dogovoru v spremstvu izkušenega vodnika.

Ali ste vedeli?
Črna jama je svoje ime dobila zaradi črno obarvanih kapnikov, kar ni naraven pojav. Vzrok za takšno obarvanost so saje iz bakel, ki so jih več stoletij uporabljali obiskovalci jame.

V poznih popoldanskih urah se lahko spet odpravite naprej, zavijete na glavno cesto proti Predjami in po nekaj minutah vožnje tik ob cesti zagledate Betalov spodmol, svetovno znano arheološko najdišče, kjer so odkrili ostanke iz obdobja paleolitika in mezolitika. Jamo je leta 1932 odkril mlad raziskovalec italijanskega speleološkega inštituta Franco Anelli, ki je raziskoval kraške jame. 

Arheologi so v jami s previsnim vhodom odkrili najrazličnejše vrste kamnitih orodij in kurišč ter ostanke okostij jamskega medveda, ki ste si jih lahko ogledali ob vstopu v Notranjski muzej. 

Za zaključek dneva pa se lahko odpravite na med domačini priljubljen vrh nad Studenim, kjer je cerkev sv. Lovrenca. Po 10 minutah vožnje proti Predjami pridete do vasi Studeno, kjer sredi zaselka zavijete levo in nadaljujete po cesti med hišami. Ob vznožju avtomobil pustite na manjšem parkirišču.  Pot nadaljujete po travniku in nato skozi gozdiček, ki je vedno redkejši, tako da boste lahko osupnili ob čudovitem razgledu na dolino. Steza je ustrezno označena, zato je možnost, da bi zašli, majhna. Tik pod vrhom vas znajo presenetiti konji, ki se kljub številnim pohodnikom neobremenjeno pasejo.

Hiking - Sveti Lovrenc (St. Lawrence)
Cerkev sv. Lovrenc

Po 50-minutnem pohodu do cerkve sv. Lovrenca sledi še 5-minutni vzpon do razgledne točke, s katere lahko na leseni klopi z izrezom v obliki srca ob sončnem zahodu opazujete vrhove Slivnice, Snežnika, Javornikov, Vremščice in Nanosa. Pohod je primeren tudi v poletnih dneh, saj borovci ob poti služijo kot zaščita pred poletno vročino. Kljub temu je priporočljiva uporaba zaščite proti soncu in klopom ter primerna obutev. Pot na Sv. Lovrenc je lahko čudovit družinski izlet.

PredlogiOops…. ni zadetkov