Od polja do jame

    Od polja do jame

    Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete
    Pohodništvo

    V zavetju Nanosa

    Odstrani iz mojih izletovDodaj v moje izlete

    Vabimo vas, da našo destinacijo raziščete tako številni športniki, rekreativci, kot tudi ljubitelji narave in nasploh vsi, ki si želite odmik od vsakdanjika.

    Dogodivščino lahko začete s prihodom v Eco Hotel Center, ki je bil v celoti prenovljen leta 2018, nahaja pa se le 10 min hoje od znamenite Postojnske jame. V hotelu bo odlično poskrbljeno za vaša kolesa. Poleg čudovitih sob in prijaznega osebja je to pravo mesto za popoln oddih, saj leži v mirnem okolju, hkrati pa nas le nekaj metrov loči do središča mesta. Hotel Center je najstarejši hotel v Postojni in je tudi prvi, ki je prejel okoljski certifikat  Evropske unije za okolju prijazne turistične nastanitvene obrate okoljska marjetica (Ecolabel).  Dan lahko izkoristite za raziskovanje naravnih in kulturnih lepot na Postojnskem. Zvečer, ko se vrnete v mesto, pa si privoščite osvežitev v centru mesta, kjer je poleti pestro kulturno dogajanje in začutili boste pravi utrip poletne Postojne.

    S kolesom se odpravite v smeri vasi Planina. Po 10 kilometrih je privoščite prvi postanek na Planinskem polju, ki velja za klasičen primer kraškega polja in je zadnje tovrstno polje v porečju Ljubljanice. Po njem si utira pot reka Unica. Obiščete ga lahko v vseh letnih časih, saj ponuja različne možnosti, kako preživeti prosti čas: od sprehodov, teka, jahanja, kolesarjenja, supanja, vožnje s kanuje, do drsanja v zimskem času. Med vožnjo s kolesom po utrjenih poteh na Planinskem polju se prepustite čudoviti naravi in opazujte številne ptice, metulje in travniške rastline, ki se tako v pomladnem, kot poletnem času bohotijo v vsej svoji lepoti.

    Zanimivost
    Ali ste vedeli, da lahko najdete na enem samem kraškem polju več vrst metuljev kot v celotni Veliki Britaniji?

    Kolesarjenje nato nadaljujete do Gradu Hošperk (Haasberg). Ruševine nekdanjega baročnega dvorca se dvigajo nad sotesko reke Unice na južnem delu Planinskega polja. V času 2. svetovne vojne je bil žal v celoti požgan. Še vedno pa pogled na grad pričara občutek, da je ravno to bila nekoč ena najbolj reprezentativnih grajskih stavb na Slovenskem. Po krajšem ogledu ostankov baročneg dvorca se sprehodite tudi čez cesto, kjer vas za vrati čaka stari hlev. Z zidovi obdano magično travnato dvorišče je danes namenjeno prireditvam na prostem. V »grajski štali«, kot ji pravijo, prirejajo poleti razstave, koncerte in delavnice. Društvo Škratovka Haasberg je s kulturnimi prireditvami znanilec novega življenja gradu, saj otrokom pripovedujejo različne zgodbe o dolini škratov, ki so vedno nagajivi. Ogledate si lahko tudi manjšo etnološko zbirko z različnimi predmeti, ki so jih našli na tej lokaciji.

    Grad Hošperk (Haasberg). Foto: Denis Komen
    Grad Hošperk (Haasberg)

    Verjetno boste takrat že malce lačni, zato predlagamo, da se odpravite naprej do vasi Planina, do okrepčevalnice Demšar in si privoščite slastno domače kosilo. Ko si naberete moči odkolesarite še do Ravbarjevega stolpa v Planini. Stolp je ostanek srednjeveškega Malega gradu, ki je ime dobil po rodbini Ravbarjev iz 15. stoletja.  Včasih je bila vloga gradu varovanje pomembne prometne povezave med Ljubljansko kotlino in Primorjem.

    V neposredni bližini Ravbarjevega stolpa, na južnem robu Planinskega polja, se nahaja največja vodna jama v Sloveniji, Planinska jama. Očaral vas bo veličasten 20 metrov širok in 8 metrov visok naraven vhod v jamo, ki ga dodatno popestri šumenje reke Unice. Ogled jame je možen le po predhodni najavi, oziroma priporočamo, da se pred ogledom pozanimate o urnikih obiska jame. V Planinsko jamo boste vstopili v spremstvu vodiča, s svetilkami. Prijeten in vznemirljiv sprehod po zavarovani poti vas bo pripeljal do edinstvenega sotočja podzemnih rek, kjer se v Unico združita reka Rak, ki priteče iz Rakovega Škocjana, ter reka Pivka, ki priteče iz Postojnske jame. Med potjo boste videli edinstvena podzemna sotočja, jezera in kapnike ter izvedeli, da tu domuje kar 60 vrst vodnih in 40 vrst kopnih živali. Na ogled jame se lahko odpravite tudi s čolnom, ta nepozabna izkušnja pa traja od 4 do 6 ur. Ogled jame s čolnom je možen samo ob nizkem vodostaju, zato je obvezna predhodna najava.

    Po nepozabnih doživetjih zelenega kraškega sveta pomahajte Planini v slovo in se odpravite nazaj prosti Postojni. Naši kraji vas nikoli ne bodo pustili ravnodušne. 

    PredlogiOops…. ni zadetkov